Radnica hľadá priestory pre zriadenie Potravinovej banky

09.02.2011 Prešov

Prešov 9. februára (TASR) – Prešovská radnica hľadá vhodné priestory na zriadenie Potravinovej banky, kde by mali sociálne slabší možnosť získať potraviny zdarma, prípadne za symbolický poplatok.
Rovnako by sa na tomto mieste mali potravinárske produkty zhromažďovať a následne prideľovať humanitárnym alebo charitatívnym organizáciám.
Podľa vedúceho odboru sociálnych služieb Mestského úradu v Prešove Mariána Baču mesto má záujem na tom, aby sa potraviny už nedovážali z najbližších miest, ale aby sa Prešov stal priamo súčasťou tohto projektu.
\"Je to ďalšia aktivita, ktorou mesto plánuje zmierniť dopady krízy na sociálne slabších a nástroj podpory chudobných ľudí, s ktorými pracujeme už viac ako dva roky aj napríklad vďaka projektu Mosty z chudoby, \" konštatoval Bača.
Vedenie mesta rokuje s Občianskym združením Potravinová banka Slovenska, ktoré takúto činnosť realizuje a rovnako aj s ďalšími partnermi z podnikateľského prostredia, rovnako plánujú do aktivít zapojiť aj obchodné reťazce.
\"Celé to bude fungovať tak, že mal by byť nejaký centrálny sklad v Prešove, z ktorého časť pôjde priamo do predaja v obchodíku a časť budeme prerozdeľovať cez našich partnerov, ktorí pracujú s chudobnými ľuďmi, \" vysvetlil vedúci odboru.
Dodal, že zatiaľ sú vytypované tri lokality, kde by sa mal nachádzať sklad a obchod. Podľa neho uvažujú o priestoroch, ktorých prevádzka nebude finančne náročná a budú sa nachádzať v blízkosti nejakej obytnej zóny, aby boli dostupné mestskou hromadnou dopravou.
Bača predpokladá, že konkrétne miesto by malo byť známe v priebehu niekoľkých týždňov a v prípade, že sa podarí dospieť ku konečnej dohode s partnermi, obchod i sklad by mohli byť otvorené v priebehu apríla.
Nakoľko tieto potraviny sú určené pre ľudí v núdzi, mesto musí vytvoriť systém kontroly a vydávania tovaru, aby sa zabránilo zneužívaniu sociálnej pomoci. Zatiaľ sa ponúkajú dva spôsoby, a to prostredníctvom karty klienta, alebo prideľovaním lístkov.
 

Vyberte región